HTML

Blog

Ezek történnek időnként. Vagyis ezeket nem felejtem el leírni.

Utolsó kommentek

Címkék

adó (1) akku (1) alfa holdbázis (1) álom (6) anya (1) asimov (1) aura (1) ayahuasca (1) babona (1) balaton (1) baseballsapka (1) benkő lászló (1) benzin (1) beregi (1) biztonsági őr (1) bkv (5) bor (3) buszmegálló (1) cigaretta (1) csóró (1) dürer kert (1) ecuador (4) efott (1) éjjel (1) éjszakai busz (1) élet (3) elit (1) ellenőr (1) esernyő (1) esküvő (1) este (1) eszkimó (1) ferenciek (1) ferrari (1) feszület (1) film (1) foci (1) gázpalack (1) gitár (1) gödör (1) gryllus vilmos (1) gyermekvasút (1) haj (2) hajléktalan (1) hajnal (2) hajszál (1) halál (1) háziorvos (1) hideg (1) image (1) impotencia (1) infláció (1) ingmar bergman (1) internet (1) ínyenc (1) isten (1) jegyvizsgáló (1) kacsa (1) kalauz (1) kés (1) kiállítás (1) kínai (1) kispál (1) kocsma (3) kolléganő (1) koncert (5) könyv (2) kórház (5) kuba (1) kurva (1) kutya (1) lány (3) lányok (1) linux (1) lottó (2) macska (1) málészájú (1) márquez (1) massimo bontempelli (1) menő manó (1) metró (2) metro (1) mikrofon (1) mitad del mundo (1) monitor (1) művész (2) művészet (1) negyvenkettő (3) néni (1) nincs mit (1) ördög (1) pék (1) pénz (1) péterfy bori (1) pisálni (1) pizsoma (1) pizzafutár (1) putyin (1) quito (1) rákóczi út (1) rendőrség (1) repülő (1) sajt (1) sandra bullock (1) séta (1) sms (2) sólámpa (1) sör (2) stílus (1) szag (1) szakáll (1) szappan (2) szar (1) szaxofon (1) százforintos (1) szenteste (1) szex (1) sziget (1) színpad (1) szív (2) szomorú vasárnap (1) szomszéd (2) szülés (1) születésnap (1) szürke (1) takarítás (1) takáts eszter (1) tangóharmonika (1) táska (1) taxi (1) telefon (4) természet (1) terv (1) thermoflux (1) tizenhárom (1) troli (1) tücsök (1) újság (1) üveggolyó (2) véletlen (1) vidámpark (1) víg mihály (1) villamos (3) vonat (3) vörösmarty tér (1) zacskós leves (1) Címkefelhő

2009. október 18., vasárnap

Kitöröltek. Persze, lehet, hogy már máskor is történt velem ilyen, de most észre is vettem, mert látszik a csetelős programban. Erről az jut eszembe, hogy pár évvel ezelőtt már elmélkedtem a témáról, rögtön ide is másolom, hogy mit:

Modern rituálé

Mostanság, a modern és gyors kommunikációs eszközök korszakában (amikkel általában csak az a baj, hogy lemerülnek, lefagynak, vagy valami egyéb bosszantó ok miatt nem működnek) új szokások társultak nem csak a kommunikációs és ezzel együtt emberi kapcsolok létesítéséhez, hanem leépítéséhez is.

Szóval a lényeg az, hogy ha éppen nem jön semmi közbe, akkor nagyon gyorsan tudunk információkat közölni az arra éppen kiválasztottakkal. Ezek az információk természetesen legtöbbször teljesen indifferensek, de ezt általában nem látjuk be.

Tehát a kommunikációs szokások megváltoztak: nem várunk napokat egy levélre, nem dobálunk húszasokat egy utcai fülkébe, vagy apró kavicsokkal ablakokat stb. Telefonálunk személyesen annak, akinek akarunk, bárhonnan bárhová, vagy írunk egy sms-t, esetleg e-mailt. A dolog egyszerű.

De mi van akkor, ha valakivel többé nem akarunk beszélni? Pontosabban mi nem akarunk vele többé beszélni? A legjobb, amit ebben az esetben tehetünk, ha megszabadulunk az elérhetőségeitől. Régen ez sem ment könnyen. (Gondoljunk csak arra, hogy meg kellett ölni a postagalambot, amelyik tudta a pontos utat egy bizonyos címre...)

Ma már sokkal egyszerűbb a helyzet. Még egy lapot sem kell kitépnünk a telefonregiszterünkből, hanem csak néhány gombnyomás, és kész. A dolog a miatt jó, mert ha hirtelen felindulásunkból törlünk valakit, pl. egy mobiltelefonból, akkor ez később eléggé visszavonhatatlan lépésnek tűnik, ha tudjuk, hogy sehonnan sem szerezhetjük meg újra az adott telefonszámot. (Ami szintén korunk adottságai miatt valójában azért eléggé valószínűtlen...) Meg persze az is igaz, hogy ha az illetőt hívtuk az utóbbi időben, vagy ő hívott minket, akkor a telefonnak az erre kitalált menüjéből szintén néhány gombnyomással visszavarázsolhatjuk a számot a telefonkönyvbe.

Azonban a lényeg nem ez, hanem maga a szertartás, az eufórikus érzés, amikor szinte megölünk valakit: töröljük. A világból. Igaz, csak egy egész kicsi világból, a sajátunkból, dehát számunkra mégis ez a legfontosabb! Ami pedig még külön jó, hogy ezt bárhol, bármikor megtehetjük: buszon, vécén, színházban, értekezleten... Csak néhány mozdulat a hüvelykujjunkkal, és máris elégedetten vághatunk neki a nap további részének.

Szólj hozzá!

Címkék: telefon sms

A bejegyzés trackback címe:

https://nbks.blog.hu/api/trackback/id/tr712090284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása